Introducing Digital Digging

14 dec

Tijdens het onderzoek voor mijn masterthesis kwam ik tot de constatering dat nieuwe media en journalistiek vaak een moeizame relatie met elkaar onderhouden. Journalisten omarmen weliswaar massaal Twitter en het tot marketingterm verworden Web 2.0 mag dan nog volop door de redactielokalen zingen, toch zie ik dat journalisten zich dikwijls krampachtig aan hun oude, vertrouwde manier van werken vasthouden. Een Twitteraccount verandert daar niks aan. Voor een deel is deze behoudendheid zeer begrijpelijk. De argwaan die sommige journalisten koesteren voor nieuwe media en het internet is op punten ook zeker terecht. Het gevaar dreigt dat redacties zich laten meesleuren in de ‘clickstream’ van het nieuws,  de redactionele agenda wordt bepaald door wat succesvol blijkt op het web. Toch is mijn thesis geen deprimerend verhaal geworden. Integendeel, ik heb geprobeerd de mogelijkheden aan te tonen van nieuwe media voor één van de meest bedreigde vormen van journalistiek, de onderzoeksjournalistiek.

Ik gebruik de term ‘digital digging’ voor de onderzoeksjournalistieke praktijk waarbij de unieke kwaliteiten van het web ten volste worden benut.  Digital digging onderscheidt zich door een mediumspecifieke aanpak. Te vaak zie ik nog de directe toepassing van offline methodes in online omgevingen. De internetpolls die op de websites van toonaangevende kranten prijken, zijn hier het duidelijkste voorbeeld van. Toch zien ook journalisten steeds meer de tekortkomingen van deze aanpak in. Het notoire Geenstijl heeft al menigmaal aangetoond hoe onbetrouwbaar deze polls kunnen zijn. Echter, door gebruik te maken van de manier waarop het web georganiseerd is door bijvoorbeeld hyperlinks en zoekmachines, is het volgens mij wel degelijk mogelijk om betrouwbare onderzoeksjournalistiek op het internet te bedrijven. Google heeft al bewezen griepepidemieën met redelijke precisie te kunnen voorspellen aan de hand van het online zoekgedrag van grote groepen mensen. Het web biedt echter nog veel meer mogelijkheden voor het signaleren van maatschappelijke trends, het aan de kaak stellen van misstanden of het onthullen van schandalen.

In mijn thesis heb ik al verschillende mogelijkheden kritisch besproken. Dit blog is bedoeld om aan dit onderzoek een vervolg te geven. Ik zal de ontwikkelingen op het gebied van onderzoeksjournalistiek en nieuwe media nauwgezet volgen. Ook zal ik tools en technieken beschrijven die nuttig kunnen zijn voor onderzoeksjournalisten. Bovenal is het goed om te beseffen dat Digital Digging een journalistieke praktijk die, met name in Nederland, nog in de kinderschoenen staat. Het zou mooi zijn als dit blog de aanzet zou zijn voor een relevante, optimistische doch kritische discussie over wat het internet kan betekenen voor de onderzoeksjournalistiek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: